Dat ICT een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de opbrengsten van het onderwijs, is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Daarom heb ik een aanbevelingslijst gemaakt. Mijn aanbevelingslijst is opgesteld aan de hand van het vier in balansmodel. Dit model bevat vier pijlers. Voor elke pijler doe ik een aanbeveling voor mijn stageschool. Deze aanbevelingen geven aan welke stappen de school nog kan zetten om verder te kunnen groeien in het integreren van ICT in de klas. Het doel is om al de vier pijlers mooi in balans te krijgen. Dit zal zorgen dat de school kwaliteitsvol onderwijs kan aanbieden.

Visie
De school heeft als visie om het gebruik van ICT in het lesgebeuren aan te moedigen. Als school moet je eenzelfde onderwijsvisie hebben en heel het schoolteam moet hierachter staan. Wanneer dit is, spreken we van goed onderwijs. Dat wil zeggen dat de visie ook in de klas geldt en dat er gezorgd moet worden voor een verticale samenhang doorheen alle leerjaren van het lager onderwijs.
In mijn stageschool is de visie jammer genoeg vrijblijvend. Dat wil zeggen dat er geen concrete afspraken zijn gemaakt en dat de leerkrachten mogen kiezen hoe vaak ze ICT in hun klas integreren. De helft van de klassen zullen meer rond ICT werken dan de andere. Dit is een jammer gegeven, want die klassen die er niet vaak meewerken missen op deze manier veel leerkansen.
Om dit te verbeteren zou de directeur een vergadering moeten houden met heel het schoolteam. Zo kunnen ze afspraken maken rond het gebruik van ICT. Ze kunnen ook bespreken welke ICT-opdrachten in welk leerjaar aan bod zullen komen en een doelenlijst opstellen. Via deze methode weten alle leerkrachten ook de beginsituatie van de leerlingen op het vlak van ICT, waardoor zij hier mooi op kunnen verder werken. Hierdoor zal de kennis en de vaardigheden van de leerlingen op het vlak van ICT kunnen groeien, maar ook die van leerkrachten.
Deskundigheid
Vaak wordt ICT niet geïntegreerd in de klassen, omdat leerkrachten te weinig kennis en vaardigheden hebben. Dat is jammer, want het gebruik van ICT kent verschillende functies en leidt tot kwaliteitsvol onderwijs. Om die kennis en vaardigheden van leerkrachten te verbeteren, kan je als school bijscholingen en workshops aanbieden. Daar kunnen de leerkrachten naartoe om veel bij te leren en extra ervaring op te doen. De leerkrachten kunnen ook veel bijleren van de leerlingen, want in deze tijd zitten jongeren zelf al helemaal in de wereld van ICT.
Digitaal leermateriaal
De leerkrachten maken momenteel veel gebruik van bordboeken. Dat is al goed, maar je vindt op het internet zoveel meer. Bijvoorbeeld didactische onderwijstools, organisatorische pakketten en algemene programma's. Het aanbod van digitale leermaterialen is oneindig. Leerkrachten zouden al deze dingen moeten gebruiken tijdens de les. Wat leerkrachten ook zouden moeten doen is de leerlingen aan de slag laten gaan met de digitale leermaterialen. Laat ze bijvoorbeeld iets schrijven op het bord of iets opzoeken.
ICT-infrastructuur
Om veel met ICT bezig te zijn, is het belangrijk om als school over voldoende hardware te beschikken. Op mijn stageschool vond ik dat nog te weinig. Per leerjaar zijn er maar 5 tablets ter beschikking. Dat wil zeggen dat er maar 5 leerlingen iets kunnen doen op de tablet. De school zou dus meer tablets kunnen aankopen. Laptops zouden ook kunnen. Wat ik wel goed vind aan de school is dat iedere klas beschikt over een digibord. Dit is een goede start om ICT te integreren in de lessen. Ook zou ik aanbevelen om een computerklas te maken. Er zijn nog klaslokalen ter beschikking dus dit zou perfect kunnen. In deze klas kunnen alle studenten werken op een computer. Het is wel een aspect waar voldoende geïnvesteerd moet worden en dit is niet voor iedere school haalbaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb